Botox

 September 2018. De laatste keer dat ik botox in mijn bovenbeenspier gespoten kreeg. In die grote sterke spier die je aan de binnenkant van je dijbeen voelt. De adductor. Voor mij was die spier een enorme pestkop die te pas en te onpas aanspant en mijn knieën hard tegen elkaar drukt.

Om dat spasme tegen te gaan werd elke 3 maanden, met een lange naald, botox in de adductor gespoten. Ik voel de prikjes niet (voordeel van de dwarslaesie :-)). Met behulp van echo-apparatuur kan de revalidatie arts de Adductor Brevis, Magnus, Longus en Gracillis zien en op de juiste plekjes de botox inspuiten. Het duurt een paar dagen voordat het gaat werken en dan heb je 12 weken minder last van spierspasme.

In januari 2019 heb ik in overleg met mijn revalidatie-arts besloten om te stoppen met botox. Het gaat goed. Ik heb geen dusdanig spasme meer waarbij de knieën hard tegen elkaar gedrukt worden. In tegendeel, ik kan de knieën in zittende positie zelf tegen elkaar en uit elkaar drukken. Ik gebruik wel nog een spierverslapper, Baclofen, om het ergste spasme te onderdrukken. Hier speel ik een beetje met de dosis om zo min mogelijk medicatie te slikken en dat gaat prima.

De spanning in de spieren, het spasme gebruik ik ook in mijn voordeel. Ik heb een incomplete dwarslaesie en kan mijn benen nog een beetje bewegen. In een loopbrug kan ik kan staan en door de spierspanning kan ik een paar minuten blijven staan. Ik kan zelfs een paar stappen maken. In het zwembad kan ik mijn benen optillen en een loopbeweging maken. Dat heb ik maanden in het water geoefend (zie https://youtu.be/mDL1xRVDV74 ) en nu kan ik dus ook ‘op het droge’ een paar stappen maken.

Dan moet ik natuurlijk weer iets nieuws proberen. In het kader van ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’.
Mijn nieuwe doel is om met behulp van krukken overal rechtop te staan. Dat heb ik onlangs geprobeerd. Staan gaat wel, opstaan met krukken was nog iets teveel gevraagd J. Weer een uitdaging om aan te werken samen met Rob en Jur, de fysiotherapeuten op het droge en met Xennia in het water.

En zo blijf ik lekker bezig.

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.