Decubitus
Wisselligging toepassen, hielbeschermers aan gedurende de nacht, glijzeil gebruiken. Allemaal termen om ervoor te zorgen dat je niet gaat doorliggen.

Doorligwonden, decubitus, kunnen heel snel optreden als je niet oplet bij bedlegerige patiënten. Ik was de eerste weken bedlegerig. Herinneringen uit de tijd dat ik in de verpleging zat komen terug. Ik heb destijds decubituswonden mogen verzorgen. Nu moet ik ze bij mijzelf voorkomen.

Ook in de rolstoel moet je ervoor zorgen dat je regelmatig je houding verandert. Een goede zithouding, een goed zitkussen, gepolsterde armsteunen enzovoort. Allemaal nieuwe uitdagingen, nieuwe keuzes. Samen met de ergotherapeuten, fysiotherapeuten en artsen om je heen worden de keuzes bepaald. En het werkt, ik heb geen doorligwonden gehad in Adelante en ik heb er nog steeds geen.

De verleiding is groot om een heeeeeel lekker zacht zitkussen in je rolstoel te leggen. Maar dan beweeg je niet meer en ligt decubitus op de loer. Ik ben inmiddels sterker in mijn armen waardoor de transfers gemakkelijker gaan. Ik wip gemakkelijk de auto, gemakkelijk de luie stoel in en ook de transfer naar de behandeltafel van de fysiotherapeut verloopt zoals het moet. En dat heeft heeeeeel veel inspanning gekost. In het begin dacht ik: dat leer ik nooit, hoe moet ik dat gat tussen de rolstoel en de autostoel overbruggen? Nic heeft een mooi transferplankje gezaagd waardoor ik gemakkelijker de auto in- en uit kon. Nu ligt het plankje in de auto, ik heb het niet meer nodig. Ik ben sterker geworden en beheers de techniek.

Symposium
Ik hoef niet lang na te denken om JA te zeggen. Mijn revalidatiearts gaat spreken op het Symposium van Stichting Decubitus Nederland. Het thema is schuifkracht en veerkracht. Of ik iets wil vertellen over mijn veerkracht met betrekking tot mijn nieuwe situatie, mijn dwarslaesie.

Donderdag 24 oktober in de Hamboskliniek Kerkrade zitten 100 verpleegkundigen en ziekenverzorgers in de zaal. Verschillende thema’s komen aan de orde en ik ben de laatste spreker. Ik mag gewoon mijn verhaal vertellen, is de opdracht. Dus ik begin met de zin: “ik lig in een Belgisch bos en ik kan mij niet bewegen”. Dat zei ik tegen Pascalle toen ik haar belde na mijn val met de racefiets.

De presentatie verloopt soepel, ik krijg leuke vragen waaruit blijkt dat het publiek zich op z’n gemak voelt. Ik vind het heerlijk om te doen, ik ben in mijn element. Mede dankzij de professionals die nu voor mij zitten kan ik doen wat ik nu doe. Ik ben ze erg dankbaar.

Nogmaals Dank aan Fanny, Henny, Susanne, Charlotte en de organisatie van Stichting Decubitus Nederland. Ook goed dat er veel bedrijven aanwezig waren die de anti-decubitus innovaties presenteerden in hun booth. Decubitus wordt goed behandeld en men blijft mogelijkheden onderzoeken om doorligwonden te voorkomen. Een heeeeele goede zaak!

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.