rijles

Driving home for Christmas
Jaaa, ik ben geslaagd. De examinator feliciteert mij met het positief afsluiten van de rijtest. Ik moest bewijzen dat ik met de aanpassingen in de les-auto veilig en gecontroleerd kan rijden. Geen theorie examen, wel bijzondere verrichtingen zoals bochtje achteruit en de noodstop. Het is gelukt binnen 5 lessen.

M’n eerste keer
Ik stap in de auto en kijk naar een beugeltje achter het stuur. Hiermee kan ik gas geven en de knop ernaast moet ik indrukken om te remmen. Ik dacht dat ik eerst verschillende systemen moest testen. Nee, we gaan meteen rijden!

Langzaam de parkeerplaats op bij Adelante. Van links naar rechts tussen de geparkeerde auto’s door sturen. Dat gaat lastig met mijn beperkte kracht in mijn handen. René, mijn rijinstructeur, plaatst een knop links op het stuur waarmee het draaien veel gemakkelijker gaat. Nog één bochtje en dan de weg op.

Met 35 km/uur door Hoensbroek. Gelukkig ken ik de weg hier een beetje want mijn moeder is hier geboren. Langs tante Bertie, langs neef Hans, langs ome Frans richting snelweg. Heel veel indrukken, heel veel prikkels, lampjes en borden. Even wennen en hup van 80 naar 110.

René vraagt of ik graag rij of veel gereden heb. “Kan het ook allebei?”, antwoord ik.

Gezond verklaard
René heeft mij op de lijst gezet voor woensdag 28 november. Dan moet ik de rijtest afleggen. De gezondheidsverklaring voor het CBR is door mijn revalidatiearts ingevuld in september. Naar blijkt is het CBR door omstandigheden zwaar onderbezet waardoor de afrij-dag in gevaar komt. Op vrijdag 23 november krijg ik het verlossende antwoord van het CBR. Ik ben ‘gezond’ genoeg en mag examen doen.

Verdorie, die drempel
Ik ben op tijd in Geleen bij Welzorg Auto op Maat. Daar vertrek ik voor de rijtest. Mijn examinator is nog bezig met zijn opleiding dus zijn ‘leraar’ gaat ook mee. Even flitsen herinneringen door mijn hoofd aan het zaaltje in Kaldeborn waar nerveuze mensen de deur uitliepen en al dan niet blije mensen terugkwamen.

Rustig blijven rijden. Het bochtje achteruit had wat strakker gekund. Op een drempel rol ik naar voren en druk hard op de rem om niet de rijksweg op te rollen. Verdorie, vreselijk vind ik dit als mijn bijrijder met zijn hoofd naar voren knikt. Dan de snelweg op, heerlijk. Vlak voordat we er zijn, wil de examinator in opleiding dat ik nog laat zien hoe sterk de grip van mijn handen om het stuur is.

Think positive
Bij aankomst legt de examinator uit dat hij heel blij was met mijn reactie om hard te remmen op de drempel. “U reageerde meteen goed door met de hand de rem in te drukken en niet te willen remmen met uw voet. Dat was een prima reflex en een heel goed teken dat u de aanpassingen in de auto beheerst”, zegt hij.

En dus … het resultaat zoals beschreven in de eerste zin van deze blog.

Weer een drempel overwonnen.

Nog 3 weken en dan heb ik het papiertje in handen. Nu nog een passende auto vinden zodat ik met Kerst door het winterse Heuvelland kan rijden.

Beste René, hartstikke bedankt voor de bijzonder prettige manier van lesgeven. We gaan meer reclame maken bij Adelante voor autorijschool René Erkens!

En zowel Hans Ploemen van Autobedrijf Ploemen in Meerssen alsook Pieter Tiemstra van Welzorg Auto op Maat alvast bedankt voor jullie inspanningen in de zoektocht naar een nieuwe aangepaste auto.

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.