Ergotherapie Dag

Teun van Zuyd Hogeschool belt met de inmiddels jaarlijkse vraag, wil je meedoen met de Ergo Dag?

Tweedejaars ergotherapie studenten hebben dan een meet & greet met mensen met een beperking. De studenten kunnen ons dan live ontmoeten en wij vertellen dan wat de rol van ergotherapie was gedurende onze revalidatie en ons dagelijkse leven. Wij zijn zogenaamde ‘ervaringsdeskundigen’.

Ik vind het steeds weer leuk om mee te doen. Ik krijg er energie van. Eerder vroegen ze mij hoe een en ander gebeurd was en welke rol Ergotherapie speelt en dan vertelde ik het verhaal. Voor de sessie van dit jaar heb ik besloten een presentatie als ondersteuning te gebruiken. Dan hebben ze meteen wat haakjes om vragen over te stellen als ze de slides zien en het werkt. De vragen zijn gerichter nadat ze eerst een totaalbeeld ontvangen hebben. Nadat de studenten merken hoe ik in het leven sta en hoe ik met mijn dwarslaesie omga durven ze alles te vragen. Het gaat over poepen, plassen, eten en seks.

  • Hoe verliep mijn revalidatie?
  • Welke rol speelt ergotherapie?
  • Hoe vul ik mijn dag in?
  • Welke hulpmiddelen gebruik ik?

Ik vertel over de hulpmiddelen die de ergotherapeut aanreikt gedurende het revalidatieproces, over de eindeloze oefeningen om de fijne motoriek te stimuleren, zodat ik knoopjes dicht kan maken en weer kan schrijven.

We praten ook over de verschillende ‘areas of expertise’ van de ergotherapeuten. De een leert mij de ademhalingstechniek te bevorderen, de ander werkt om de hand-arm functie te versterken en een derde zorgt ervoor dat ik een passende rolstoel krijg. De rol van ergotherapeuten is divers en biedt dus veel mogelijkheden m.b.t. specialisatie.

We praten ook over de invoering van nieuwe technieken, De Virtual Reality Bril om variatie te brengen in de soms saaie oefeningen en de 3-D print techniek om je hulpmiddel aan te passen aan de fase van je revalidatie.

Ze zijn ook steeds weer erg geïnteresseerd in het WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) gedeelte. Wat betaal je zelf? Wat krijg je vergoed? Ik leg uit welke rol de ergotherapeut speelt op het moment dat thuis alles in gereedheid gebracht moet worden. De ergotherapeut van de revalidatie kliniek is maanden met mij bezig geweest en weet wat ik kan en nodig heb. Dan hoeft de Gemeente niet ook weer een ergotherapeut in te huren om een en ander te beoordelen, vind ik. Daar is nog winst te behalen, letterlijk en figuurlijk.

Al met al een enerverende dag die we afsluiten met de auto transfer. De laatste groep van de vier groepen wil toch echt wel eens zien hoe ik dat doe. Ze zijn onder de indruk. Ik ook want tussen deze studenten zitten een paar jongens en meiden die straks vol overgave weer aan de slag gaan met mensen zoals ik, mensen waarvan het leven op een dag een totaal andere wending krijgt. Dan is het mooi dat je professionals om je heen krijgt die begrijpen wat gedaan kan worden om te zorgen dat het elke dag weer de moeite is om op te staan en weer iets moois ervan te maken.

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.