Exoskelet

Vandaag is Skelex te gast in Adelante. Op initiatief van Bas Roebroeks, ergotherapeut, laat Gilbert van Skelex, zien welke mogelijkheden Skelex biedt om met je armen gemakkelijker werk boven je hoofd te verrichten. Bas ziet mogelijkheden voor (ex)patiënten om, met behulp van dit romp exoskelet, de armbeweging te vergroten.

Gilbert laat de aanwezigen ervaren hoe het is om te bewegen met dit exoskelet. Ik mag het ook proberen. Je voelt meteen hoe je geholpen wordt door het goed bedachte systeem. Er komt geen batterij of motor aan te pas. Het zijn het design van het harnas en de metalen veren die de beweging mogelijk maken. De ondersteunde kracht kun je instellen zodat je ook zware voorwerpen gemakkelijker boven je hoofd kunt optillen en die voorwerpen dus boven je eigenlijke macht kunt verplaatsen.

Het enthousiasme van de groep is groot. De ergo- en fysiotherapeuten zien mogelijkheden om van het hulpmiddel dat momenteel in de bouw-industrie wordt gebruikt een hulpmiddel voor de revaliderende patiënt te maken. Gilbert is ook enthousiast. Voor Skelex is het een mogelijkheid om het pad richting medisch hulpmiddel te betreden met dit exoskelet.

Bas spreekt af dat hij in januari 2023 met een onderzoeksvoorstel komt. Dan bespreken we de verdere stappen en mogelijkheden om patiënten te laten ervaren wat het voordeel van dit exoskelet is.

Bovenstaand is weer een mooi voorbeeld om een apparaat dat eigenlijk voor iets anders bedoeld is, in te zetten voor revalidatie doeleinden.
In een van mijn vorige blogs beschreef ik immers de Cyberith Virtualizer nog; een gaming device waarvan we hebben onderzocht of het als revalidatiehulpmiddel gebruikt kan worden. Voor dwarslaesiepatiënten blijkt het gebruik van dit apparaat nog een stap te ver te zijn. Wij gaan nu de mogelijkheden van dit apparaat onderzoeken voor de CVA-patiënt of voor de traumapatiënt zodat deze in een veilige omgeving met behulp van Virtual Reality kan revalideren. De ge-update versie van de Virtualizer wordt nu al in de Cleveland Clinics gebruikt voor een onderzoek bij Parkinson-patiënten.

Dus houd je ogen en oren open en laat weten waar jij mogelijkheden ziet om dagdagelijkse apparatuur of hulpmiddelen in te zetten voor patiënten tijdens het revalidatietraject.

Bekijk het YouTube filmpje om te zien hoe het exoskelet werkt:

https://youtu.be/yIJcP1aU1TE

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.