Good Veurein
De telefoon rinkelt. Ellen Jaspers belt met een verzoek. Ze is bezig met research naar ouderen en digitalisering. Wat kan er allemaal, wat betekent de gedigitaliseerde wereld voor ouderen en wat moet je er zelf als senior ook vooral voor en mee doen?

Ze liep onlangs nog door de velden achter Banholt richting Mheer en dacht dat ik haar hiermee kon helpen.
Ellen licht het onderwerp verder toe: “Gemiddeld een keer per maand maken wij als redactie van ‘Good Veurein’ een programma waarbij wij de 50-plusser nieuwe, verrassende perspectieven bieden en uitnodigen tot nadenken over de eigen, actieve rol in de samenleving. Dit programma wordt uitgezonden via RTV Maastricht.”

Voor de uitzending van 7 en 8 maart 2020 staat het onderwerp ‘digitalisering’ geprogrammeerd.  Ellen: ”Wat beogen wij met deze uitzending? De samenleving is steeds vaker gebaseerd op verdergaande digitalisering. Senioren/ouderen lijken hier vaak wat terughoudend in te zijn, maar wij willen vooral de positieve kant belichten. Dus senioren in beeld brengen die die geholpen worden door digitalisering (medicatie, hulpmiddelen, robots).”

“Ik wil graag meewerken”, zeg ik. We gaan aan de slag.

Het i2-CoRT Testcentrum
Het Virtualizer Virtual Reality (VR)-project blijkt een goed voorbeeld te zijn voor het thema en ik vraag Henk Seelen en Anne van der Linden van Adelante of wij filmopnames mogen maken in het i2-CoRT Testcentrum van Adelante. Dat mag.

De voorbereidingen worden getroffen en op 22 januari komt de ‘Good Veurein’ filmploeg naar Banholt. Wij beginnen thuis en brengen de hulpmiddelen die ik hier gebruik, in beeld.  Vervolgens gaan we naar Adelante. Daar zijn ook de twee fysiotherapiestudenten, Nikki en Jana, van Zuyd Hogeschool die op het VR-project afstuderen en Ramon, de Health Engineer student van Zuyd die de technische aspecten beheerd.

De camera loopt terwijl Jana en Nikki mij in de Virtualizer helpen. Ik ‘loop’ door de virtuele wereld en de fysiotherapeuten observeren mijn bewegingen. De virtuele mogelijkheden zijn onbeperkt en daardoor kun je steeds weer in een andere virtuele omgeving oefenen. Dat is goed voor de intrinsieke motivatie. Het is nooit saai.

Klaar terwijl u wacht
Barbara Piskur, programmaleidster van het i2-CoRT project, legt uit waarom innovatie in de revalidatie belangrijk is. Naast het Virtual Reality (VR) project loopt ook een 3D-print project waar op maat gemaakte hulpmiddelen voor patiënten geprint worden.

De health engineer heeft de computer geprogrammeerd en de handorthese neemt vormen aan voor het oog van de camera. Klaar terwijl u wacht!

Wij laten ook het Zero-G project zien. Een technologie waardoor patiënten kunnen lopen zonder last te hebben van de G (gravity) ofwel de zwaartekracht.

De opnames en de interviews verlopen goed en twee uur later kijken wij tevreden terug op een dag met genoeg materiaal om de ‘Good Veurein’ aflevering te maken.

Wij gaan het zien op 7 en 8 maart op TV Maastricht en op www.goodveurein.nl

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.