Nationaal Hitteplan

Heb je Claudia de Breij al eens horen uitleggen hoe het Nationaal Hitteplan werkt? Dit plan is zorgvuldig opgesteld door Werner, de inmiddels nationaal bekende medewerker van het RIVM. Claudia zorgt er in haar show voor dat ook wij, het Nederlandse volk, het plan begrijpen.
Volgens deze Werner moet ik veel drinken, in een koele ruimte verblijven en mijn activiteiten beperken.

Warmteregulatie
Buiten is het warm. Het is zelfs heet. Het nationaal hitterecord wordt na 75 jaar verbroken. In Gilze-Rijen stijgt het kwik tot 40,7 gr Celsius.

In Adelante heb ik meegemaakt wat gebeurt als ik in de zon blijf zitten. Ik voel mij niet lekker, krijg een zonnesteek gevoel en raak de warmte niet kwijt. Dit komt omdat ik niet meer zweet vanaf de plaats waar ik mijn nek gebroken heb; vanaf mijn vijfde nekwervel dus. Mijn oksels en liezen blijven droog en nergens zijn zweetdruppeltjes waar te nemen; niet op mijn borst of op mijn benen en voeten.

Met deze buitentemperaturen moet ik naar een koelere ruimte. Dus zit ik vandaag in onze keuken waar de dikke muren ervoor zorgen dat de warmte buiten blijft. Rustig drink ik mijn glazen water, eet iets zouts en kijk naar de Tour de France.

Zomer
Vroeger kon ik goed tegen de warmte. Fietsen door het prachtige Heuvelland. De wind door mijn zwarte krullen, euhm … grijze haartjes. Bruine toet, bruine armen, bruine benen. Heerlijk. De grootste uitdaging was het water in de bidon koel houden.

Alles is anders nu.
Als ik buiten zit, zit ik onder de parasol. Mijn gezicht en mijn handen worden wel nog bruin van de reflecterende zon. Zie ik er toch een beetje zomers uit.
Mijn benen en voeten zijn melkflessenwit. De voeten zijn bovendien dik omdat de spiertjes rondom de bloedvaten niet meer goed werken. Het bloed en vocht wordt niet meer goed teruggepompt. Benen hoog en de tenen bewegen helpt.

De hoge dwarslaesie heeft ook een voordeel. Omdat ik niet meer zweet heb ik geen deodorant meer nodig. Mijn sokken kan ik de hele week aanhouden. Kleren hoeven niet meer de was in. :-)! Niet dat dit niet gebeurt.
“Elk nadeel heb z’n voordeel”.

 

Wil je Claudia nog eens horen:

https://www.youtube.com/watch?v=ZkM5JRV4aQc

 

 

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.