exoskelet

On the move
“Jetzt, Jetzt, Jetzt”: zegt Walter, de vertegenwoordiger van ReWalk. Ik til de krukken op en maak weer een stap. Ik heb totaal geen invloed op het exoskelet. Het apparaat duwt mijn benen naar voren en ik moet goed opletten dat ik rechtop blijf.  “Blick voraus, Schultern nach hinten”. Ik volg zonder na te denken de aanwijzingen van Walter en vertrouw volledig op het systeem. Mijn handen houden de krukken goed vast en na een eerste rondje van 20 meter mag ik even ontspannen. Elektronisch hinsetzen und wieder aufstehen mit elektronische Unterstützung für die zweite Runde. Es geht wieder los. Mijn zusje filmt het hele gebeuren.

In het bewegingslab van Adelante staan ook camera’s en Paul, de fysiotherapeut, legt alles vast zodat mijn revalidatiearts, Dr. van Laake, later ook kan zien wat de mogelijkheden zijn met dit exoskelet.

Oooh kom maar eens kijken
Ik heb ReWalk ontmoet op de REHA in Düsseldorf en gevraagd of ze een keer met hun exoskelet naar Adelante willen komen. We slaan dan twee vliegen in een klap. Ik wil wel ervaren hoe het is om in een exoskelet te lopen.  Mede-revalidanten, verplegend personeel en fysio- en ergotherapeuten kunnen komen kijken, want zo vaak zie je dit niet ‘in het echt’.

Walter was in eerste instantie een beetje sceptisch over zoveel publiek. Mensen gaan mensen vaak extra hun best doen als er publiek is en dat kan ten koste gaan van de oefening. Hij is verbaasd dat ik er helemaal geen last van heb. Integendeel, ik geniet van het exoskelet en van de 30 mensen die er zijn.

Ik geniet oprecht rechtop! Wat is het heerlijk om te staan, mensen in de ogen te kijken. Het robotpak houdt mij stabiel. Ik sta vrij in de ruimte. Los, niemand houdt mij vast.

Werk aan de winkel
De studenten van Zuyd Hogeschool letten goed op hoe het apparaat werkt:

  • Wat zijn de features die we kunnen gebruiken?
  • Hoe zit het in elkaar?
  • Hoe stuurt het horloge het exoskelet aan?
  • Wat kan smaller zodat de robotbroek in de rolstoel past?
  • Welke kracht is nodig om mij rechtop te krijgen?

We gaan antwoorden vinden op deze en andere vragen, want ik wil het exoskelet graag zélf aansturen met sensoren op mijn beenspieren.  Er is dus nog heel veel werk aan de winkel.

Vele handen…
Met de mogelijkheden die we hebben in de omgeving van Qeske, met de inbreng van studenten en leraren van Zuyd Hogeschool, de toekomst van het i2-CoRT test-lab in Adelante, de aangeboden hulp van de RWTH Aken en de enthousiaste mensen om ons heen gaat dat lukken! ‘Together we will make it happen!’

Bedankt Dr. van Laake en Paul Dobbelsteijn dat we deze sessie in Adelante mochten organiseren.
Und ein grosses Dankeschön an Walter Dippe dass ReWalk dieses wunderbares Erlebnis ermöglicht hat.

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.