Onwards

Allereerst bedankt voor de vele reacties. Prachtig om te zien en horen hoe jullie meekijken naar de mogelijkheden en innovaties voor dwarslaesies.
Ik volg Professor Courtine uit Lausanne al een paar jaar met zijn Swiss Chip uitvinding. Ik heb ook contact gehad met Dr. van Nes van de St. Maartenskliniek en met de firma Onward zelf. Bij Onward werkte zelfs nog een oud-collega van Boston Scientific. Dus toegang tot informatie was goed.
Ik kwam destijds niet in aanmerking voor een behandeling omdat mijn dwarslaesie te “oud” was. Zoals jullie nu gelezen en gezien hebben zijn er plannen om de behandeling breder toegankelijk te maken. Dus ‘Wie Weet’.

De Innovatie
Kort samengevat komt het erop neer dat een chip geïmplanteerd wordt die signalen opvangt wanneer ik de prikkel geef dat ik wil lopen. De signalen worden om de laesie heen geleid naar de benen en de beweging wordt in gang gezet als ik dat wil.

Status
Ik train al een paar jaar in Thermae in het warme water en kan daar ‘lopen’. Ik kan zelfs traplopen zoals jullie dat doen door steeds één trede over te slaan per been. Als ik bijna helemaal uit het water ben, loop ik tree voor tree de trap op.
Ik oefen in het water zodat ik ook kan ‘lopen’ op het land. Dat is het doel. Oefeningen zonder doel zijn doelloze oefeningen.
Inmiddels ‘loop’ ik dan ook bijna 20 meter met het looprekje. Een mooi resultaat na zes jaar drie keer per week trainen. Mede bereikt door de betrokken fysiotherapeuten die steeds weer met nieuwe oefeningen komen om mijn lichaam te blijven prikkelen. Herhalen zonder te herhalen is het devies.
Ik zeg soms dat het de slechtste fysiotherapeuten van de wereld zijn want na 6 jaar oefenen kan ik nog steeds niet gewoon lopen. Daarna gaan we lachend verder.

Bang
Ik volg de ontwikkelingen van Onward ook om te zien wat de bijwerkingen zijn want daar ben ik wel bang voor. Van de onderzoeken gedurende mijn Boston Scientific tijd weet ik ook dat het lichaam bij implantaten afstotingsreacties vertoont.
Ook ben ik heel blij dat ik, ondanks mijn incomplete dwarslaesie, wél het gevoel van blaas- en darmvulling heb. Ik ben benieuwd welke gevolgen de Swiss Chip heeft met betrekking tot het continent blijven. Ik zou er eerder voor kiezen mij met rolstoel te blijven verplaatsen dan lopen met een luier.

Verder
Nogmaals bedankt en blijf kijken naar mogelijkheden samen met mij.

Voor diegene die het filmpje van de Swiss Chip nog niet gezien hebben, bij deze de link:

https://nos.nl/video/2476327-gert-jan-kan-door-zwitsers-team-voorzichtig-weer-lopen-na-dwarslaesie

Jruss,
Jos

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.