Oranje Oog

“Ja, ik kan het goed zien. T’is helemaal oranje. En ik zie wat U bedoelt”, zegt Pascalle. Ze kijkt met de oogarts mee door de meekijkmicroscoop. Ik heb een netvliesloslating gehad.

De week daarvoor vroeg ik Pascalle om in mijn oog te kijken. Een zwart vlekje, was het een klein vliegje? Bovendien was het net alsof ik een flits zag als ik snel naar links keek.
Toevallig gingen we voor een nieuwe bril voor Pascalle naar opticien Molin in Beek. Dan ook meteen maar kijken voor een nieuwe computerbril voor mij. Ik maak de transfer op de stoel voor de oogmeting en vertel wat ik heb ervaren.
De meting laat zien dat ik veel slechter met mijn linker oog vergeleken met de laatste keer. Lichte staar is de constatering. Ouderdom heeft ingezet. En de flits en het vlekje kan inderdaad duiden op een netvliesloslating.

Met de brief van de meetresultaten naar de huisarts voor de verwijsbrief naar de oogarts. Netvliesloslating is een spoedindicatie. De volgende dag zit ik in het MUMC+. Ik zit achter de meetapparatuur, druppels in het oog. Kin op het apparaat, voorhoofd tegen de band en dan rustig blijven zitten. Langzaam knipperen mag, maar niet knijpen met het ooglid.

De loslating zit in een moeilijk bereikbaar hoekje.
Na overleg vraagt de oogarts of we nog tijd hebben, want dan kan ik aan het einde van het spreekuur gelaserd worden.Doen we. In dezelfde houding met dezelfde instructies rustig blijven zitten. Het oog is verdoofd en ik kijk in het licht. Het laseren voelt alsof iemand op je oog drukt. Niet pijnlijk, ook niet aangenaam. Rustig blijven zitten en 5 minuten later is het klaar.

Controle afspraak. Weer druppels. Weer rustig zitten. Weer de instructies rustig opvolgen. Zachtjes knipperen mag, knijpen niet.Leuk dat Pascalle mee kan kijken. Zo diep heeft ze nog nooit in mijn oog kunnen kijken. Mooi oranje weefsel. Het laseren is goed gegaan. Met een prachtig wijde ‘bella donna’ pupil mag ik weer naar huis.

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.