Exoskelet

Update september 2020
Het project is stopgezet. We zien even geen mogelijkheden om door te gaan.
Ik heb wel contact met een student en een bedrijf om voortgangsmogelijkheden te bekijken. Later meer.

Update juni 2020
We hebben even geen verdere stappen gezet in project. Ik heb een brace van OttoBock gezien die eventueel als basis van het exoskelet kan dienen. Door de Corona beperkingen kan ik helaas niet naar Adelante. We gaan in september verder.

Update maart 2020
Wat hebben we weer gedaan en wat gaat nog gebeuren?
We zijn inmiddels weer dik 6 maanden verder. Er is niet zoveel meer gebeurt. De studenten zijn gestopt met het project. Het bedrijf is ook gestopt. Rick Aelmans heeft nu de opdracht opgepikt en een bedrijf gevonden dat mee gaat helpen. Door het Covid-19 virus ligt de voortgang echter even stil.

Update 12 juli 2019
Wat hebben we weer gedaan en wat gaat nog gebeuren?
We zijn inmiddels weer dik 2 maanden verder en de heren hebben eindexamen gedaan. Het afstudeerproject omtrent de mobiele sta-op hulp en de carbon rolstoel is afgesloten. Het resultaat heeft niet aan de verwachtingen voldaan. Door een fout in de temperatuur instelling van de oven waarin de mobiele sta-op hulp ‘afgebakken’ moest worden, is het product gesmolten. Er was te weinig tijd om dit te corrigeren vóór het eindexamen. Voor de rolstoel konden wel de benodigde materialen geprint en ‘afgebakken’ worden maar door een fout in de omzetting van de tekeningen naar het eindproduct was het voor mij niet mogelijk om veilig in de rolstoel plaats te nemen.

De studenten zijn gezakt en moeten een aan nieuw afstudeerproject beginnen. Ons Exoskelet project stopt. In september zal ik met Zuyd bespreken hoe we verder gaan.

Update 28 april 2019

Wat hebben we weer gedaan en wat gaat nog gebeuren?
We zijn inmiddels weer 3 maanden verder en hebben onderzocht wat de mogelijkheden zijn om het exoskelet passend te maken. We hebben de beendikte opgemeten en gezocht naar alternatieven voor gipsmallen om uiteindelijk het exoskelet te maken. Gipsmallen maken duurt lang en is een proces waarbij de proefpersoon lang stil moet blijven liggen (gips aanbrengen, gips laten drogen, benen wassen etc.). Een alternatief is het maken van een bodyscan. Dit duurt nog geen 5 minuten. Nu zijn we bezig om software teken programma te testen om de scan om te zetten naar goede data. Dan kunnen we de data in een 3D teken programma zetten zodat het exoskelet goed past.

We zijn ook bezig met een onderzoek naar wensen van patiënten met een incomplete dwarslaesie m.b.t. dit exoskelet. Het wordt een mobiele sta-op hulp. Je kunt dan overal waar je maar wil gaan staan. Het is wel noodzakelijk om een derde steunpunt te hebben in de vorm van een looprek, rollator, krukken etc.

We willen vóór 1 juli een werkend prototype presenteren.

Update 23 december 2018

Wat hebben we weer gedaan en wat gaat nog gebeuren?
We zijn op bezoek geweest bij een bedrijf. De eigenaar was onder de indruk van ons project en heeft aangeboden mee te helpen. ze maken een licht en slijtvast materiaal voor het exoskelet. We hebben besloten dat we het exoskelet zo maken dat ik in een STA-positie kom en zolang ik wil, kan blijven staan. De loopfunctie komt in een latere fase aan de orde.
Drie studenten (4de jaars) mogen in het kader van het project de eindstage komen lopen bij en een student (3de jaars) kreeg een werkstage aangeboden. Een prachtige mogelijkheid om het project te continueren met hetzelfde team. Zuyd is ingelicht en het goedkeuringsproces is in gang gezet.
Het Zuyd-studenten team heeft ook een risico analyse gemaakt en deze gebruiken we als een basis voor de verdere te maken stappen. Ze krijgen 2 weken vakantie en dan gaan we in 2019 weer verder.

Update 9 november 2018

Wat hebben we weer gedaan en wat gaat nog gebeuren?
Het Zuyd-studenten team heeft het eerste blok afgesloten. Maandag 12 november worden de resultaten gepresenteerd. We kunnen terugkijken op een geslaagd blok waar we veel geleerd hebben. Op de REHA Messe hebben we met het March-Team van de TU Delft gesproken en vooral geluisterd. Ongelooflijk veel werk verricht in Delft resulterend in weer een nieuwe versie van hun Exoskelet. Tijdens de Cybathlon kon de pilote laten zien wat de mogelijkheden zijn.
In Aken, bij de RWTH, hebben we geleerd hoe belangrijk de Safety and Risk Analysis is voor de ontwikkeling van een exoskelet. Deze analyse gaan we in blok 2 verder uitwerken. Aan het eind van blok 2 gaan we ook het prototype presenteren. Om dit te bereiken hebben we financiële ondersteuning nodig en daar gaan we ook in blok 2 mee beginnen.

Update 24 september 2018

Wat hebben we weer gedaan en wat gaat nog gebeuren?
Het Zuyd-studenten team heeft vorige week een aantal metingen verricht om de kracht in mijn benen weer te geven. De fysiotherapeut heeft op dezelfde dag EMG metingen verricht. De data zullen deze week geanalyseerd worden.

De vervolgschets voor een exoskelet is ook gemaakt en we gaan kijken of er mogelijkheden zijn om een 3-D print te maken van het prototype.

We gaan met het team naar de REHA-Messe in Düsseldorf en zullen daar het March Team van de TU-Delft ontmoeten. Op deze Revaladatie hulpmiddelen beurs zullen we veel informatie krijgen en we hebben de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen. Inmiddels is ook contact opgenomen met de RWTH-Aachen (exoskelet groep) en de TU-Twente (sta-op broek programma).

Update 1 augustus 2018

Wat hebben we gedaan en wat gaat nog gebeuren?
Zuyd heeft het Exoskelet project als een minor aangeboden aan de studenten van Zuyd. We zullen 3 september starten met het eerste blok. Het tweede blok begint 1 december. Een prachtige mogelijkheid om dit project verder gestalte te geven.

Team 2 is klaar. We hebben werkbezoek gehad bij Janssen Precision Engineering op Maastricht Airpot. De directeur Huub Janssen heeft veel ervaring in het opzetten en uitvoeren van projecten en gaf tips hoe verder te gaan met het exoskelet programma. Deze tips gaan worden door Team 2 overgedragen aan de volgende groep.

Een open actie-punt van Team 2 is het maken van een EMG (electromyogram)  om, zoals eerder beschreven, te bepalen bij welke drempelwaardewaarde het exoskelet gaat reageren om de stapondersteuning in te zetten. De papieren voor de Erthische Commissie zijn getekend en we wachten nog steeds op de Toestemming om het onderzoek te kunnen verrichten.

Update 1 juni 2018

Wat hebben we gedaan en wat gaat nog gebeuren?
Team 2 is inmiddels begonnen. De 3 heren van de richting Werktuigbouwkunde hebben van Team 1 de gegevens gekregen. We gaan nu verder met de ontwikkeling van het daadwerkelijk skelet. Team 1 heeft opties beschreven en tekeningen gemaakt van de mogelijkheden.
Team 2 heeft de mogelijkheden verder geanalyseerd en wil eerst beginnen met het sensorisch gedeelte. Zoals eerder beschreven is het de bedoeling dat sensoren op het bovenbeen komen. Deze sensoren geven een signaal door aan de motortjes zodra ik de bovenbeenspieren aanspan. We gaan metingen verrichten om te bepalen bij welke drempelwaardewaarde het exoskelet gaat reageren om de stapondersteuning in te zetten. De papieren zijn getekend en we wachten nu even af wanneer het EMG (electromyogram) plaats zal vinden.

Het begin van het exoskelet programma
Er zijn tal van exoskelets op de markt. Voor soldaten zodat ze langer kunnen marcheren, voor mensen die onkruid wieden, voor mensen die in een fabriek steeds dezelfde handelingen verrichten etc. etc.

Een exoskelet wordt gemaakt ter ondersteuning van de tot doel gestelde beweging. Voor mensen met een incomplete dwarslaesie, zoals ik, zijn ook producten op de markt maar die voldoen niet aan mijn eisenpakket (waarover later meer).

Ik kan een beetje bewegen met mijn benen en ik zou graag een exoskelet willen mee-ontwikkelen waar sensoren merken dat ik mijn beenspieren aanspan om een stap te zetten en waar mechanische ondersteuning ervoor zorgt dat ik die stap daadwerkelijk kan zetten. De aansturing via de zenuwbanen is verminderd en mijn spieren zijn momenteel te zwak om die daadwerkelijke stap te maken.

Dat ik stappen kan maken weet ik inmiddels want in het zwembad kan ik “lopen”. De zenuwverbinding is gedeeltelijk aanwezig. De zwaartekracht is mijn grote vijand en die gaan we dus te lijf.

We hebben inmiddels 10 weken samengewerkt met Zuyd studenten om te kijken wat tegenwoordig op de markt is en welke aan ons eisenpakket voldoen.

Presentatie 01-2.pdf

Wat hebben we gedaan en wat gaat nog gebeuren?
Team 1 is nu klaar met de analyse en het maken van aanbevelingen. Medio februari gaat team 2 van Zuyd studenten verder met het exoskelet project. In de tussentijd hebben we ook contact gehad met de TU Delft en St Maartenskliniek Nijmegen want daar gebruiken ze ook een exoskelet voor mensen met een dwarslaesie in de March II studie. Ik mag op 14 februari voor een intake naar Nijmegen om te zien of ik in aanmerking kom om deel te nemen aan deze studie. We zullen dan tevens kennis uitwisselen over de bevindingen tot dusver. De RWTH in Aken heeft ook belangstelling getoond. We gaan binnenkort op werkbezoek en zullen de mogelijkheden bespreken om samen te werken. Ik ben als het ware proefkonijn en programma manager van de exoskelet project.

Project achtergrond
Even terug:
September 2017 werden Pascalle en ik door Frans Odekerken uitgenodigd om naar Qeske te komen. Frans is orthopaedisch schoenmaker in Adelante en ik ken Frans uit de tijd dat we samen voetbalden bij RKTSV Kerkrade. Ik zag Frans geregeld in Adelante en in onze gesprekken hadden we het o.a. over exoskelets. Frans schakelde Paul Crutzen in. Paul is een gezamenlijke vriend uit de lagere school tijd in Terwinselen, Kerkrade.

Paul is de bedenker van Qeske.
Qeske is een community waarin onderwijs, hogescholen, universiteiten en bedrijven een platform vormen. Er ontstaan nieuwe (academische) leerlijnen samen met het bedrijfsleven. Studenten worden een partner voor ideeënontwikkeling en uitvoering. Begeleid door ervaren professionals vormen deze aankomende werknemers de nieuwe economie door gezamenlijk aan innovatieve concepten te werken

September 2017.
Aan tafel zitten Frans en Paul, mensen van Qeske, mensen van Adelante (mijn revalidatie arts, mijn fysiotherapeut, de sportarts) en lectoren van Zuyd Hogeschool. We gaan de mogelijkheden bespreken om een exoskelet te maken want de huidige exoskelets voldoen niet aan mijn eisen pakket (waarover later meer).

Binnen een paar weken worden de zaken concreet en krijg ik een team van 5 studenten van Zuyd toegewezen. De groep is een samengestelde groep van de lectoraten fysiotherapie, ergotherapie, biometrie en werktuigbouwkunde. We organiseren meetings bij Qeske en de groep verzamelt informatie via diverse kanalen. De resultaten worden gepresenteerd op Zuyd Hogeschool.

Ze schrijven ook een verslag en dit verslag zal gedeeld worden met de volgende groep van studenten die medio februari 2018 begint.

TAGS

Exoskelet
Sensoren
Dwarslaesie
TU Delft
RWTH
Maartenskliniek

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.