Human Crystal Research

Ik neem deel in aan een nieuw project: Human Crystal Research (HCR)

Update November 2022:
We hebben inmiddels een werkend prototype. Via UTwente werkt een PhD bij HCR om de samples te analyseren. De bevindingen zijn dusdanig interessant dat we met behulp van investeerders de volgende stap kunnen maken, het CE markeren van de hybride scoop. We hopen dit in 2023 te kunnen bewerkstelligen.

Op 22 april 2022 hebben Nastasja Cornelissen (RvB VieCuri) en Corné Baatenburg de Jong (ReumaNL) de opening verricht van het RamanLab in Venlo.

Met de Raman spectroscoop gaan Dr. T. Jansen en Dr. M. Janssen onderzoek verrichten om betere diagnoses te kunnen stellen en behandeling te kunnen bieden bij kristalziekten zoals jicht.
VieCuri Medisch Centrum beschikt als eerste ziekenhuis ter wereld over een Raman spectroscoop voor medische toepassingen. Het onderzoek dat hiermee start kan een impuls geven aan alle kristalziekten zoals bijvoorbeeld jicht. Doel van het onderzoek is om beter en sneller kristallen te definiëren zodat patiënten uiteindelijk beter behandeld kunnen worden.

Kristalherkenning
De Raman spectroscoop bij VieCuri is op maat gebouwd speciaal voor medische doeleinden. VieCuri biedt topklinische zorg op het gebied van complexe jicht en gaat onderzoek verrichten naar de kristallen die een rol spelen bij de diagnose van alle kristalziekten, waaronder jicht. Jicht is een reumatische aandoening die wordt veroorzaakt doordat de nieren veelal teveel uraat (zout van urinezuur) vasthouden. Uraat kan dan neerslaan in de vorm van natriumuraat-kristallen in of rondom de gewrichten met pijnlijke ontstekingsreacties als gevolg. Als een patiënt eerder behandeld wordt kan complexe jicht worden voorkomen. Op dit moment wordt jicht vastgesteld door een combinatie van een gewrichtspunctie, bloed- en röntgenonderzoek. Met de komst van de Raman spectroscoop kan in de toekomst sneller, objectiever en accurater een kristaldiagnose gesteld worden. Dit zorgt voor een betere therapie op maat en (nieuwe) medicatie kan doelgerichter worden toegepast. Op termijn wordt de Raman spectroscoop bij VieCuri ook ingezet voor onderzoek van andere ziekten waarbij kristallen een rol (kunnen) spelen, zoals inflammatoire artrose, Alzheimer en slagaderverkalking.

Werking Raman spectroscoop
In een menselijk lichaam zijn veel kristallen aanwezig die nog niet bekend zijn of herkend worden. VieCuri gaat gewrichtsvocht van patiënten onderzoeken met de Raman spectroscoop waardoor op veel specifieker niveau nieuwe kristallen herkenbaar en inzichtelijk worden gemaakt. In dit unieke apparaat is een gepolariseerde lichtmicroscoop geïntegreerd met Ramanspectroscopie. De kristallen zorgen voor een kleurverandering van het laserlicht dat uit de microscoop komt. Deze kleurverandering is uniek waardoor veel meer kristallen beter geïdentificeerd kunnen worden dan met een polarisatiemicroscoop. Alle onderzoeksgegevens worden geanalyseerd en verzameld in een database. VieCuri gaat hierdoor patronen herkennen waardoor betere diagnoses gesteld kunnen worden, ook op nog onbekende kristallen.

Het onderzoek is een samenwerking van HCR, VieCurie en de Universiteit Twente en is mede mogelijk gemaakt door ReumaNL, Health Holland, Provincie Gelderland en LIOF.

TAGS

Smart devices
Wearables
Therapie
Therapeut
Meetbaar

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.