VR Loopband

Update March 2023
On the annual EIZT Technology Day at Zuyd Hogeschool we presented the Virtualizer 2.0 version from the company called Cyberith. As mentioned before I contacted Cyberith to seek opportunities to adapt the device and use it for rehabilitation purposes. Holger Hager the CEO was thrilled to collaborate and implemented changes to facilitate the entry into the device.  We were able to buy the new version and Ramon Jongen en Jorny van de Laar ensured the Virtualizer could be placed at Adelante. The Virtualizer has been adapted in such way that we can start trials with patients suffering from an impartial spinal cord injury or cerebral vascular injury. These patient groups could start the rehabilitation program stimulating movements using Virtual Reality in a safe environment. Stay tuned as there is more to come. 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7037041330287439872/

Update November 2022
I will continue in English as from now on since we will start an international collaboration with Cyberith, the producer of the Virtualizer. We reported earlier about the achievements of  several students who worked with the Virtualizer. Currently Jorny is working on possibilities with sensors to detect movements in all directions. We had a conversation with Holger Hager, CEO of Cyberith, and he presented the latest version of the Virtualizer which provides solutions and options for disabled persons to train in the Virtualizer. Zuyd Hogeschool was informed and decided to bring the latest version to the ALL4RT Living Lab in Adelante. We will proceed collaboration with the health care professionals at Adelante in order to offer new training possibilities in a safe environment using the Virtualizer 2.0 version.

Update Januari 2021
Zuyd Hogeschool initieerde twee minoren met betrekking tot Virtual Reality (VR). De opdracht was om met behulp van VR de intrinsieke motivatie te vergroten om te oefenen. De ergotherapeuten en fysiotherapeuten die de revalidatie begeleiden van de dwarslaesie patiënten zijn ontzettend goed in het bedenken van oefeningen. De kasten liggen vol met materialen, de oefenzaal staat vol met apparatuur. We denken dat we met VR een aspect kunnen toevoegen om de oefeningen met nog meer plezier uit te voeren. 

In gesprek met twee fysiotherapeuten worden situaties bedacht waarin je in spelvorm je rompstabiliteit, je reikwijdte, je oog-hand coördinatie en je keten bewegingen kunt stimuleren. De studenten bedenken voorbeelden en één student is aan de slag gegaan met het programmeren van het spel. Het eindresultaat wordt in februari verwacht.

De samenwerking met Adelante werkt op deze manier naar twee kanten. Wij horen wat de therapeuten graag zouden willen hebben en Zuyd kan laten zien wat de mogelijkheden zijn. De winnaar is de patiënt want zij/hij kan met VR nog meer variëren met het oefeningen pakket. Zo kunnen we de patiënten stimuleren om grenzen te verleggen en de zelfzorg te bevorderen.

Update September 2020
We gaan verder met de Virtual Reality projecten!
Als gevolg van de goede ervaringen gedurende het afstudeerproject met de Virtualizer vorig schooljaar heeft Zuyd besloten ook studenten toe te wijzen voor het schooljaar 2020/2021. We starten met twee groepen. Één groep gaat verder met de Virtualizer en de andere groep gaat samen met een fysiotherapeute van Adelante beginnen aan het project met VR in de Zero-G. Ik mag beide groepen begeleiden en dien wederom meteen als proefkonijn.

Vanuit Zuyd fysiotherapie gaan 3 studenten afstuderen op de Virtualizer. Dit project begint in februari 2021. De project aanvraag is begin augustus ingediend en goedgekeurd. We gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het instappen in de Virtualizer gemakkelijker en veilig te maken. Ook hier ben ik zowel projectleider als proefkonijn.

Update Juni 2020
Ze zijn alle drie geslaagd! Nikki, Jana en Ramon hebben het Virtualizer afstudeerproject succesvol afgesloten. Goede scripties, goede verdediging resulteert in mooie punten op de eindlijst. Het was heel apart om in deze Corona tijd met het project bezig te zijn. We konden niet meer naar Adelante en dus nam Ramon de Virtualizer proefopstelling mee naar huis. Op de zolderkamer werden de mogelijkheden verder onderzocht. Jana en Nikki hebben de fysiotherapeuten via beeldbellen kunnen interviewen. Zuyd Hogeschool was gesloten dus ook daar moesten meetings omgezet worden in Beeldbel meetings. Allemaal aanpassingen waar tevens een beroep gedaan werd op flexibiliteit. Het is gelukt. De eindconclusie: er moet nog veel werk verricht worden voordat de Virtualizer ingezet kan worden in het revalidatie proces. Het stokje wordt doorgegeven aan 3 vierdejaars fysiotherapeuten en een techneut en dus gaan we vrolijk verder vanaf september.

Update Maart 2020
Het afstudeerproject vordert en vordert. Nikki en Jana zijn inmiddels begonnen aan de scriptie. De Inleiding is goedgekeurd en de methode is goedgekeurd. Begin april gaan ze aan de slag met het interviewen van fysiotherapeuten. Dat zal via Skype gebeuren i.v.m. de omstandigheden door het Covid-19 virus. De fysiotherapeuten krijgen filmmateriaal online aangeboden. De vragen zijn gevalideerd en de verkregen informatie komt in het verslag.
Compliment aan Zuyd Hogeschool want ze verlenen alle medewerking om ervoor te zorgen dat Jana en Nikki de mogelijkheid krijgen om het afstudeerproject af te ronden onder deze omstandigheden. Ze krijgen zo een reële kans om te slagen.

Update Februari 2020:
Zoals jullie in de blog over Good Veurein hebben kunnen lezen, zijn er opnames geweest over het loopband project. Dit was erg leuk om te doen samen met het hele team en het geeft een boost om verder te gaan. De opnames kun je terugzien via www.goedveurein.nl en dan zoeken naar aflevering 66.

Update December 2019:
De MZIC studenten hebben een promofilmpje gemaakt voor de Virtualizer. Het werd gepresenteerd op de Bijzondere Bijzonder bijeenkomst van Adelante.

Update Oktober 2019:
We zijn inmiddels begonnen met het afstudeerproject. De Virtualizer is verhuisd van Qeske naar het i2-CoRT Testcentrum in Adelante. De proefopstelling staat in een aparte ruimte waardoor we niet steeds alles af moeten breken en weer op moeten bouwen. Nikki en Jana, de 2 twee fysiotherapeuten, krijgen ondersteuning van de MZIC studenten om een en ander vast te leggen. We zullen vrijwel elke woensdag aanwezig zijn.

De doelstelling van het afstudeerproject is geformuleerd. De oefeningen zijn besproken en de manier van meten van vorderingen is vastgelegd. Volgende week gaan we verder.

Update Juli 2019:
We gaan van dit project een afstudeer project maken.
Twee fysiotherapeuten zullen na de zomer aan de slag gaan!

Dag van de Techniek op Zuyd Hogeschool Heerlen
Ik rol tussen de verschillende stands door en zie een groep studenten die met een Virtual Realty (VR) bril op een schijf staan. Dichterbij gekomen hoor ik gegiechel en zie ik hoe de student verwoede pogingen doet om op die schijf zijn voeten te bewegen. Hij staat middenin een ring en hangt in een soort van klimgordel.

Ze leggen uit wat de bedoeling is en ik vraag of ik er ook in mag. Het vergt wat mankracht en uiteindelijk hang ik in de ring. Via de VR-bril zie ik een bruggetje en de opdracht is om de brug op te lopen. Mijn voeten glijden over de gladde schijf. De overtrekschoentjes  maken het er niet gemakkelijker op. Mijn benen bewegen en dat is belangrijkste. In de oefenzaal van Adelante staat een streep van 10 meter op de vloer. Met een ‘elleboog rollator’ probeerde ik daar meters te maken. Via de VR-bril zie je andere doelen, andere reden om je benen te bewegen.

Hier kunnen we een project van maken.

Een paar dagen later krijg ik een enthousiaste reactie van de studenten. We gaan naar Adelante en spreken met een fysiotherapeut. Het balletje blijft rollen en Zuyd wil er via i2-CoRT een afstudeer project van maken. Verschillende afstudeer richtingen kunnen meehelpen aan dit project. Together we will make it happen!

TAGS

Smart devices
Wearables
Therapie
Therapeut
Meetbaar

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.