We volgen de aanwijzingen van de parkeerwachters. Pascalle’s tip om de ‘gehandicapten parkeerkaart’ mee te nemen is goud waard. Deze tip en de Deutsche Gründlichkeit brengen ons vlakbij de hal waar we moeten zijn.

Het is een drukte van belang. Overal mensen in een rolstoel. Soepel bewegen ze langs de ‘lopers’ in de drukte van de REHA Messe in Düsseldorf.
Het is de eerste keer dat ik weer eens naar een beurs ga. Ik zag er een beetje tegen op. Hoe zou het gaan nu ik in de rolstoel zit? Ik weet niet wat ik tegen ga komen, ik weet niet hoe lang het gaat duren, kom ik op tijd bij een toilet?

Snel valt dit gevoel van mij af want het is een vertrouwde omgeving. Prachtige booths van 960 aanbieders uit 40 landen. De grootste beurs ooit voor mensen met een fysieke beperking.

Fred Tassie is met mij meegegaan. Zijn expertise op het gebied van materialen is erg waardevol vandaag. Hij ziet bijvoorbeeld meteen mogelijkheden als we naast het March III exoskelet staan. Ons enthousiasme wordt nog groter als we bij ReWalk komen. Hier zijn ze bezig met een exoskelet voor mensen met een incomplete dwarslaesie. Ze meten mij op en over 4 weken ga ik in een ReWalk pak lopen!

Naast Fred zijn ook Sean, Naud, Ivo, Patrick en Koen meegegaan; een groep van 5 studenten die Werktuigbouwkunde, Healthcare Engineering en Fysiotherapie studeren en met mij werken aan de minor exoskelet.

Ik laat de studenten in deze blog ook aan het woord. Hieronder volgt hun verslag:
“Vanochtend zijn we in de auto richting Düsseldorf gestapt naar de REHA beurs. Deze beurs is de perfecte plek om de mogelijkheden voor mensen met een incomplete dwarslaesie te verkennen. We willen in het kader van onze opdracht ook zien welke andere hulpmiddelen er zijn en hoe die ons kunnen helpen in het maken van keuzes.

We hebben een afspraak met de studenten van het MARCH team van de TU-Delft. Voorafgaand aan deze beurs hebben we vragen gestuurd zodat we dit bezoek zo efficiënt mogelijk kunnen maken. Het MARCH team werkt fulltime aan een exoskelet. Ze zijn erg open in het geven van informatie en we spreken af dat we ook na de beurs contact houden.

We splitsen de groep op zodat we zoveel mogelijk kunnen zien en horen. We komen een aantal interessante bedrijven tegen zoals Healbot, Rewalk, GMBN Pro Trike en Panthera.
Healbot en Rewalk hebben ook een soort Exoskelet ontworpen. Dit is vooral gericht op loopondersteuning. GMBN Pro Trike en Panthera zijn actief op het gebied van voortbeweging. Bij Panthera hebben we gekeken naar de rolstoel van carbon die slechts 4,5 kg weegt omdat Jos deze graag wilde hebben. Natuurlijk konden wij het dan ook niet laten om deze even te testen. Het is een prachtige rolstoel maar helaas, zoals later blijkt, niet geschikt voor Jos vanwege de beperkte afstelmogelijkheden.

We keren terug bij Project MARCH want het team gaat een demonstratie geven van het MARCH III Exoskelet. Deze wedstrijd willen wij zeker niet missen. Hier kun je zien wat MARCH III allemaal kan op het hindernisparcours, de Cybathlon.

MARCH III wint de Cybathlon. Een mooie afsluiting van deze dag. We hebben veel informatie vergaard en gaan we tevreden naar huis.”

Ook ik ga tevreden naar huis. Het was een inspirerende dag en een geslaagd bezoek.
Fred heeft al ideetjes voor de follow-up. Weer een stap voorwaarts.

Dank je wel René Ploum van Life & Mobility voor de uitnodiging.
Physio Praxis Kisters bedankt voor het sponsoren van de kaarten voor de studenten.

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.