Samenwerking Zuyd en Adelante
Tussen Kerst en Nieuwjaar verscheen een mooi artikel in dagblad ‘De Limburger’ over de samenwerking tussen Zuyd Hogeschool en Adelante.
Het artikel begint met: Onderwijs en onderzoek intensief combineren op de werkvloer om zo de beste behandeling voor de cliënt te creëren. Zuyd Hogeschool en Adelante (revalidatie) gaan komend jaar hun samenwerking behoorlijk verstevigen om dit voor elkaar te krijgen.

Na het i2CoRT project waaraan ik mee aan heb mogen werken, is dit een volgende stap in de samenwerking tussen Zuyd en Adelante.

Adelante wordt meer een leeromgeving waar docenten, studenten en onderzoekers van Zuyd Hogeschool en professionals van het revalidatiecentrum elkaar weten te vinden. „Er wordt dadelijk veel meer in en met de praktijk opgeleid”, vertelt Ramon Daniëls, lector ‘Ondersteunende technologie in de zorg’ bij Zuyd Hogeschool.
Het komt erop neer dat onderwijs en onderzoek beter zullen aansluiten bij de zorg en omgekeerd. Hierdoor kunnen patiënten sneller van nieuwe inzichten profiteren, is de ambitie.
„Wij gaan dit structureel inbedden. Daarvoor zal Zuyd ook het leerplan aanpassen, zodat onze studenten in bepaalde modules echt bij Adelante aanwezig zijn en dat ook docenten en onderzoekers meedoen in de innovatie­trajecten daar. Samen met de zorgprofessionals van Adelante: zegt Daniëls.”

Blij
En daar zijn ze bij het revalidatiecentrum maar wat blij mee. Want de student en stagiaire van nu zijn de medewerkers van morgen, redeneren ze. „Onze toekomstige collega’s komen onder andere van Zuyd Hogeschool. Wij vinden het superbelangrijk deze mensen op te leiden en mee te nemen in de praktijk. Wij werken al langer samen, maar de wisselwerking wordt nu stukken steviger”, zegt Hilde de Jong, manager van de Adelante Academie.
Daar heeft de cliënt baat bij. Daniëls geeft als voorbeeld een project met 3D-printen. „Bekeken wordt hoe we met deze technologie eenvoudige hulpmiddelen kunnen maken voor cliënten. Daar zijn dan onder andere ergotherapeuten van Adelante bij betrokken, maar ook onderzoekers en studenten van Zuyd. Ze leveren allemaal input vanuit hun eigen kennis en vakgebied. Ook de cliënt zelf, want die probeert uit wat het beste werkt. En geeft feedback of hij of zij het wel iets vindt.” Hij wil maar zeggen: samen kom je verder, omdat je elkaar kunt aanvullen.

Dit kan ik alleen maar beamen. Samen met de Zuyd studenten hebben we al een aantal hulpmiddelen met de 3D printer gemaakt. Superhandig om tijdens je revalidatieproces het hulpmiddel dat je dan nodig hebt, te printen en te gebruiken. Heb je in de volgende fase een ander hulpmiddel nodig, smelt je het eerder geprinte hulpmiddel om en print het volgende. Ben je ook nog eens duurzaam bezig.

Beste
„En dat is absoluut het beste voor die cliënt”, voegt De Jong toe. „Die is hierdoor betrokken, kan meedenken en krijgt een actievere rol. Doordat we intensiever gaan samenwerken kunnen we ontwikkelingen ook sneller doorvoeren en toetsen of iets werkt of niet. ”
Voor studenten is het ook leuker, zegt Daniëls. „Je krijgt eigenlijk een soort van omkering binnen het onderwijs. Daar waar wij vanuit Zuyd gewend zijn ons onderwijs aan de voorkant helemaal in te richten, komt nu de innovatie-opdracht centraal te staan.” Studenten gaan daardoor zelf veel meer nadenken over wat ze nog missen, welke kennis er meer nodig is, stelt hij. „Het is een mooie kans voor studenten om vanuit verschillende disciplines innovatief met elkaar samen te werken en te leren. Écht interdisciplinair opleiden, gericht op de cliënt”, vertelt De Jong.

Echte mensen
Het is minder theoretisch. „Ze zien en praten meer met ‘echte mensen’ zoals cliënten en professionals. Leren daardoor ook nog eens veel meer van sociale normen en de cultuur van de praktijk, want ze zijn op locatie.” Het is veel interessanter voor ze, want ze worden door de echte leefwereld meer uit­gedaagd dan wanneer ze met papieren casussen aan de slag moeten, zeggen de twee.

Techniek
Het gaat trouwens niet alleen om studenten van de paramedische opleidingen zoals bijvoorbeeld ergo- en fysiotherapie. „Neem revalidatietechnologie of e-health. Bij deze trajecten zijn studenten uit de zorg én techniek betrokken. Soms ook studenten van communicatie en multimedia design.” Of het nu gaat over het 3D-printen van hulpmiddelen of een innovatieproject als virtual reality (VR) om het trainen van de hand-armfunctie te verbeteren. „De techniek- en zorgstudenten voegen hun ideeën toe. Samen verkennen ze wat wel en niet werkt. Ze leren van elkaar.“

Ik kan als ervaringsdeskundige mijn input geven en de studenten kunnen hulpmiddelen op mij testen en toetsen. Het daarmee gepaard gaande enthousiasme geeft mij de energie om wekelijks naar Adelante te gaan.

Naast het 3D project zullen we ook met het nieuwe project ALL4RT (alles voor de revalidatie technologie) mogelijkheden creëren voor innovaties in de revalidatie technologie. Stay tuned!

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.