Stig Broekx

Ik fiets van de top van de Baraque Michel richting La Gilleppe en wordt tegengehouden door een politie agent. Ik mag niet verder want er is een ongeluk gebeurd verderop. Ik lees later dat het ongeval werd veroorzaakt omdat twee motors op elkaar botsten en negentien renners ten val brachten in het peloton van profwielrenners. Stig Broekx is één van de slachtoffers en wordt met ernstig hoofdletsel naar Aken gebracht.

Ik draai om en kies voor een andere route huiswaarts. 2-3 kilometer verderop val ik tijdens de afdaling. Ik weet niet waarom, ik weet niet hoe. Als ik wakker word voel ik dat ik mijn benen niet meer kan bewegen. Ik weet op dat moment dat ik mijn nek gebroken heb en blijf stil liggen. Ik neem mijn telefoon uit mijn wielershirt en bel Pascalle. Ik weet niet waar ik ben. Ik raak weer buiten bewustzijn en als ik bijkom bel ik 112. Ik weet nu waar ik ben en vertel wat gebeurd is. De telefoniste houdt mij aan de praat totdat de ambulance bij mij is. Later blijkt dat de arts in de ambulance ook de arts was die bij Stig was op de plek van zijn ongeluk. Ik word ook naar Aken gebracht.

Stig en ik liggen naast elkaar op de intensive care. Niet wetend dat we zo vlak bij- en na elkaar een ernstig ongeluk gehad hebben.

Nu, 3 jaar later, zien we elkaar op kasteel Vliek in Ulestraten. Een rondetafelgesprek, geleid door Wilfried de Jong, over de stichting Hersenstrijd (www.hersenstrijd.org/event-25-mei) Nathalie Sieben, Jelle van Gorkom en Stig Broekx vertellen hun verhaal. Wilfried geeft eenieder respectvol en met humor de gelegenheid om duidelijk te maken hoe belangrijk onderzoek is omtrent de hersenstrijd tijdens coma. Twee artsen lichtten een en ander toe.

Na afloop stuurt Pascalle mij tussen de stoelen door naar Stig. We geven elkaar een hand en ik vertel waarom ik er ben. Het is een heel bijzonder moment, een heel bijzondere ontmoeting. Niet emotioneel.

George Deswijzen maakt een mooie foto van onze ontmoeting. De foto laat zien hoe Stig en ik tegenwoordig in het leven staan. We lachen en zitten rechtop. Pascalle heeft deze ontmoeting geregeld en kijkt trots toe.

Stig geeft mij zijn visite kaartje en een dag later schrijf ik hem een e-mail.

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.