Plassen
Ik schuif een beetje op en neer in mijn rolstoel. Ik moet plassen maar wij zijn net in een leuk dorpje in de Betuwe en ik heb geen restaurantje of toilet gezien. Dan even een steegje in. Pascalle gaat naast mij staan en kijkt rond. Er komen geen mensen aan. Ik kan ‘wildplassen’. We hebben ‘het’ al overal gedaan, in Avignon tussen de fietsen, tijdens Carnaval bij de Kiosk, op parkeerplaatsen. Er is gewoon niet altijd een gelegenheid beschikbaar. Soms kun je een gemeentehuis, een hotel of een bejaardenhuis in. Het is dus vaak zoeken. Er zijn blijkbaar ‘Appjes’ beschikbaar, die ga ik nog uitproberen.

Omdat ik een incomplete dwarslaesie heb, voel ik dat mijn blaas vol is. Dat is handig, daar ben ik blij om. Het is een rare test om erachter te komen of je een complete of een incomplete dwarslaesie hebt. Zoek het maar op op www…..

Het gebeurt toch nog vaak dat ik plotseling moet plassen. Als wij over een hobbelige stoep rollen, als ik net in mijn handbike zit en toch écht van tevoren gecatheteriseerd heb, of als ik van warm naar koud ga. Dus net op momenten dat je denkt: “Verdorie, niet nu”.

Merken
Inmiddels zijn wij eraan gewend. Mijn rugzak met attributen hangt aan mijn rolstoel. Ik haal de urineopvangzak eruit, kijk of het kraantje dicht staat (heel belangrijk!), doekje erbij, broek omlaag en hup, de catheter erin. Het “Haaa heerlijk, de blaas loopt leeg” gevoel, heb ik ook.

Ik gebruik twee verschillende merken catheters: de Vapro Pocket van Hollister en de Speedicath van Coloplast. In Adelante gebruikte ik andere Vapro catheters, maar ik vind ze onhandig verpakt; ze nemen veel ruimte in in mijn rugzak. Hollister heeft echter ook een handige Pocket versie. Veel gemakkelijker om mee te nemen.
Coloplast maakte vorig jaar reclame voor de Speedicath en ik dacht “Oké, die ga ik eens proberen.” De tip van deze catheter is anders; hij is gemakkelijker in het gebruik als ik in de auto of op mijn handbike zit. Bovendien glijdt hij gemakkelijker langs de prostaat. Je moet bij deze catheter alleen oppassen met het waterige glijmiddel. Dat komt er soms eerst uit en dan heb je een natte vlek op je broek. Niemand die dan gelooft dat dat water is.

Anticiperen
Als ik mijn rugzak niet in de buurt heb word ik nerveus, je weet maar nooit. Ik ben in het begin wel eens incontinent geweest, of te laat en dat is gewoon kl… en dus heel erg vervelend. Anticiperen op wat komt is mijn motto. Voordat ik in de auto stap, even plassen. Voordat de fysiotherapeut begint, even plassen. Voordat het hoofdgerecht komt, even plassen.

Soms zijn het kleine beetjes en ja, je gaat weer met een lichaamsvreemd voorwerp je lichaam in. Hygiëne is belangrijk want een blaasontsteking is heel erg vervelend, zeker voor dwarslaesie patiënten. De gesloten systemen van Hollister en Coloplast maken dat je echt nergens met je vingers aankomt. Mooi bedacht en het werkt prima.

Buikpijn
Toen ik vorig jaar met de jongens naar de Stelvio ging, heb ik voorgesteld dat ik bij iedereen een catheter zou inbrengen, zodat wij dan tenminste gewoon konden doorrijden; geen plaspauze, geen tijdverlies. Dit werd niet omarmd. Het idee dat ze dáár een slangetje in zouden moeten duwen, leverde al buikpijn op. Helden!

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.