yves
Yves

“Dat zou je zo kunnen doen. Steun iets meer op je linkerhand, duw je kont naar achteren en schuif dan naar de rolstoel.”
Wat een geklungel om uit bed te komen. De benen werken natuurlijk niet mee en mijn armpjes zijn nog te dun en te slap om mijn lichaam te verplaatsen. De ergotherapeut is gisteren geweest om uit te leggen hoe een ‘transfer’ werkt. Yves is er vandaag bij om te observeren hoe ik de ‘transfer’ maak en geeft aanwijzingen waar nodig. De verpleger staat erbij want ik mag nog niet zelfstandig stunten.

Ervaringsdeskundige
Zo noemen ze Yves bij Adelante. Ervaring heeft hij zeker want hij zit al 6 jaar in de rolstoel. Hij rolt de hele dag tussen ons door en maakt hier en daar een praatje. Je kunt hem vragen stellen en dan trekt hij je veter los. Een ‘irritant grapje’ waardoor je erachter komt dat je rompstabiliteit nog versterkt moet worden. Praten met Yves gaat gemakkelijk, hij is erg toegankelijk en betrokken.

In Adelante leer je heel veel bij de ergotherapie. Van een knoopje van je hemd dichtmaken tot de transfer in de auto. De fysiotherapeut zoekt de grenzen op van je kunnen. Spieren sterker maken, gewrichten mobiliseren. Handig worden. Je hebt gesprekken met je revalidatiearts over de mogelijkheden. De psycholoog helpt met de verwerking. De verpleegster verzorgt je liefdevol en checkt of je huid intact is na al die oefeningen.

Kortom, er zit een heel team om je heen. Ze helpen je in deze voor jou totaal nieuwe situatie. Dat is nodig want hier had je je nooit op kunnen voorbereiden. En Yves rolt daar tussendoor. Hij kent de ins- en outs. Hij weet wie je bent en komt zo nu en dan gewoon naast je zitten, gevraagd en ongevraagd. Het helpt om te leren kijken naar de mogelijkheden en het beste uit jezelf te halen. Prachtig dat Yves als ervaringsdeskundige rondrijdt!

Film
Yves heeft onlangs meegewerkt aan een filmpje. Ik ga niet uitleggen waar het over gaat. Kijk er zelf naar via deze link:

https://www.youtube.com/watch?v=ZE9ry7HV6js

Beste Yves, merci beaucoup en dankeschön voor de bijzonder prettige manier van omgaan met mij en de andere revalidanten. Het losmaken van de veters gaat je niet meer lukken, ik ben fysiek en mentaal sterker geworden mede dankzij jou!

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.