Zitanalyse

Mia van Adelante belt. Ze hebben vrijwilligers nodig voor de cursus Zitanalyse. De cursus is al twee keer uitgesteld in verband met Corona. Nu gaat het door Mia en Janneke georganiseerde event eindelijk door.

Altijd goed toch om te checken of je billen goed zitten? Dus ik zeg Ja!
Ik rol de aula van Adelante binnen. Vrijwilligers zitten klaar voor de zitanalyse. Wat gaan we doen vandaag?

De behandeling van zitproblemen begint bij het voorkomen ervan. Daarom beginnen de cursisten met het zithoudingonderzoek. Een goede zithouding, zitondersteuning, zitpositie en rolstoelinstelling bij het rijden is de basis voor het voorkomen van zitproblemen. Binnen Adelante is daarvoor een methodiek ontwikkeld.

Ik kan mij nog vaag herinneren hoe de rolstoelpassing verliep. Actief zitten, ergo houding, positie van de benen en de voeten. Bas, mijn ergotherapeut, heeft destijds alles samen met de rolstoelleverancier opgemeten. En warempel, 9 maanden later kreeg ik de rolstoel. Waarom dat zo lang duurde is een ander verhaal.

Vandaag ben ik proefkonijn voor Nelie, Marieke en Katja, fysio- en ergotherapeuten van Revalidatiecentrum de Hoogstraat in Utrecht. Ik probeer mooi recht te gaan zitten, actief in ergo zit en val meteen door de mand. Mijn handen steunen op mijn benen, mijn rug is gebogen, mijn voeten staan te ver naar achter op het plankje. Meteen werk aan de winkel.

De dames kijken hoe ik zit, voelen de stand van mijn bekken, voelen hoe mijn wervelkolom staat, kijken naar de stand van mijn boven en onderbenen. Ik laat het allemaal gebeuren.
Hoeveel uur per dag zit ik in deze rolstoel, de lichtgewicht reisrolstoel? Hoeveel uur zit ik in de op maat gemaakte rolstoel? Zit je ook wel eens in een andere stoel? Jeetje, mijn billen hebben het inderdaad zwaar als je al die uren bij elkaar optelt.

Ik beweeg blijkbaar veel want Janneke merkt op dat ik steeds weer anders zit als ze langs komt. Dat doe ik zonder dat ik daarover nadenk. Door mijn incomplete dwarslaesie voel ik soms een beetje druk hier en een ‘pijntje’ daar. Even naar voren bewegen, de bips uit het kussen en dan gaat het weer.

Ik gebruik twee verschillende zitkussens, ROHO en Culsana. De een is met lucht gevuld, de ander met een soort traagschuim. Beide kussens zitten prima wat mij betreft. Ik heb gelukkig geen drukplekken. Decubitus, ik moet er niet aan denken! Dus bewegen met de bips en opletten met transfers.

Met een glijhandschoen voelen de therapeuten of mijn billen goed zitten, letterlijk dus. De klittenbanden van de rugleuning worden aangepast. Zit het zo lekkerder dan zo? Het lijkt een beetje op het aanmeten van een nieuwe bril. Even dit veranderen, dan dat veranderen. En Ja, ik zit anders, zit actief in ergo houding en rij voldaan de aula weer uit.

Hartstikke bedankt dat ik mee mocht doen!

Delen op Social Media

Laten we samenwerken

Vul jouw contactgegevens in en ik probeer binnen 24 uur te reageren.

Wil jij mij direct bellen, mailen of mij op Social Media vinden, dan kun je mijn gegevens op de contactpagina bekijken.